25 Nisan 2012 Çarşamba

YÜRÜYÜŞ HAFİFTEN ORTA ŞİDDETE KADAR OLAN DEPRESYONLARIN ETKİSİNİ AZALTABİLİR

YÜRÜYÜŞ HAFİFTEN ORTA ŞİDDETE KADAR OLAN DEPRESYONLARIN ETKİSİNİ AZALTABİLİR
Yürüyüş akılsağlığına pozitif bir etkide bulunabilir mi ve depresyonun şiddetiniazaltabilir mi?      
       Bir grup İngiliz bilimadamı  hafiften orta şiddete kadar olan depresyonlarda yürüyüşün herhangi bir etkisinin olup olmadığını görmek için en iyi egzersiz çalışmalarından elde ettikleri bilgileri analiz ettiler.Bulgular yürüyüşün ağır şiddette olmayan depresyonlar için bir tedavi olabileceğini ortaya çıkardı.  
      Araştırmacılar bu sonuçların doğrulanması için daha fazla çalışmaya gerek olduğunu vurguladılar.Bu tarz çalışmalar çok ciddi olmayan depresyon vakalarında antidepresan ilaçların yararlılığını sorgulamaya açması bakımından özellikle önemli.
       Araştırmacılar hafif şiddetten orta şiddete kadar olan depresyonlarda yürüyüşün etkisini araştırmak için 11 veritabanını ve yaklaşık 14,000 makaleyi taradılar.Seçilen çalışmalarda tedavisiz yürüyüş ile yürüyüş ve kognitif davranışsal terapi gibi bir tedavi yöntemi  olanlar karşılaştırılmıştır.Ancak yürüyüş  ile birlikte herhangi bir egzersiz içeren çalışmalar araştırma dışı  bırakıldı.                       
Sadece 8 küçük klinik deneme araştırmacıların kriterlerine uydu.Bu çalışmaların da hepsi yürüyüşün depresyonu azalttığını desteklemedi.Ama bütün çalışmaların verilerini bir araya toplarsak elde ettiğimiz veri yürüyüşün depresyonda önemli bir düşüşe sebep olduğu ortaya çıkmıştır.Araştırmacılar bu analizin bazı kısıtlamaları olduğu işaret ediyorlar. Örneğin analiz edilen çalışmalar oldukça küçük ve sadece 341 katılımcıyı içeriyor.Ayrıca yürüyüş teknikleindede farklılıklar sözkonusu.Kişiler farklı zaman süreleri boyunca(20dk-50dk) ve farklı sıklıklarda(haftada 3-7 kez) yürüyüş faaliyetinde bulunmuşlar.     
        Araştırmanın yetkilileri “yürüyüşün diğer fiziksel aktivitelere göre depresyonu azaltıcı potansiyele sahip”olduğunu söyleyerek sonlandırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder