25 Nisan 2012 Çarşamba

İNSANLARIN İÇTEN İÇE YARATICI DÜŞÜNCELERDEN KORKMALARININ SEBEBİ

İNSANLARIN İÇTEN İÇE YARATICI DÜŞÜNCELERDEN KORKMALARININ SEBEBİ
       Yaratıcı düşüncelerin çoğunlukla reddedilmesinin sebebi benzerlik ve uyumluluk içinde kalma isteğidir.
       Gerçekten toplum yaratıcılığa önem veriyor mu?İnsanlar daha fazla yaratıcı insan daha fazla yaratıcı fikir ve çözüm önerileri istediklerini söylüyorlar, gerçekten de tam olarak istedikleri bu mu?
          Öğretmenler genelde yaratıcı öğrencilerden hoşlanmazlar.Bir araştırmada ilkokul öğretmenlerinin en az hoşlandıkları öğrenci grubunun yaratıcı öğrenciler olduğu ortaya çıktı(Westby & Dawson, 1995) ve bu çalışma tek,yegane bir durum değil.Muhtemelen bu sonucun çıkmasının sebebi yaratıcı öğrencilerin daha rahatsız edici olmaları ve doğal olarak bu öğrencilerin kurallara uymaktan pek hoşlanmamaları.
         Yaratıcı düşüncenin engellenmesi bu tarz yaratıcı kişilerin önlenmesi sadece okulla sınırlı kalmıyor aynı zamanda iş,endüstri ve akademik dünyadada önü kapatılıyor.Organizasyon liderleri  yaratıcı fikirler istediklerini söyleselerde, yaratıcılık benzerlik ve uyumluluk içinde kalma isteğinden dolayı reddediliyor. (Staw, 1995 cited in Mueller et al., 2011).
YARATICILIĞA KARŞI BİLİNÇDIŞI BİR ÖNYARGI
       İnsanların yaratıcılık hakkında söyledikleri ve bilinçdışında onun hakkında düşündükleri arasındaki kopukluğu geçenlerde bilimadamları test ettiler. (Mueller et al. 2011).
       Bilimadamları bilinç altındaki yada gizli ırkçılığı elde eden testleri kullandılar.Irkçılığın nerdeyse herkes tarafından bilinen yanlış birşey olmasına rağmen,psikologlar bu testleri kullanarak  bazı insanlarda gizli yada bilinçaltında kalmış ırkçılığı ölçebilmekteler.Bu kez ise bu testler ırkçılık yerine yaratıcılığa karşı önyargıları ölçmek için kullanıldı.
        İki deney sonunda Mueller ve arkadaşları insanların kendilerini belirsiz hissettiklerinde :
*Yaratıcı fikirler hakkında daha çok negatif düşüncelere sahip olduklarını
*ve yaratıcı düşünceleri onaylamakta daha zorlandıklarını buldular.
         Bu bulgular “insanlar yaratıcı fikirlerden hoşlanmazlar çünkü bu düşünceler belirsizliği arttırırlar.”düşüncesini desteklemektedir.Düşünüş şekli şu şekilde gitmektedir:Bizler önceden beri yaptığımız şeylerin nasıl yapılacağını biliyoruz, alışkınız ama yeni şeyler ise bir gizem.Nasıl başaracağız bunu?Bu şey pratik mi?Ne yanlış gidebilir?diye devam etmekte sorular…
         İnsanlar belirsizlikten hoşlanmazlar,belirsizlik genellikle bizlerin kaçındığı sıkıntılı bir durumdur.Malesef yaratıcılık tanımı itibariyle belirsizliği gerektirir.Çünkü biz daha once yapılmamışı yeni birşeyi deniyoruz.
        Bizler bir yandan “yaratıcılık iyidir ve ondan daha fazla istiyoruz”deriz bir yandan da pratik olmadığı için yaratıcı fikirleri reddederiz.
        İnsanlar ne kadar belirsizlik hissederlerse yaratıcı fikirleri kabul etmekte o kadar zorlanırlar.Bu yüzden toplum olarak kafamızı kuma gömmeyi bırakmalıyız,sadece belirsizlik hissinden kaçmak için aynı şeyleri yapıp durmaya bir son vermeliyiz.
        Bunun yerine belirsizliği kucaklamalıyız çünkü sadece şüphe durduğumuzda belirsiz olduğumuzda yeni bir alanda olduğumuzdan emin olabiliriz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder