22 Nisan 2012 Pazar

BUKALEMUN ETKİSİ

Bukalemun Etkisi

Başka insanların vücut dillerini taklit etmek,gerçekten onların bizden hoşlanmasını sağlar mı?
        Kişisel gelişim kitapları,magazin makaleleri ve ikna kılavuzları sıklıkla beden dilini taklit etmenin diğer insanların bizden hoşlanma katsayısını arttırabileceğini söylüyorlar.Gerçekten mimiklerin diğerlerin bizden hoşlanmasını sağlayan bir özelliği var mı veya mimik başarılı sosyal ilişkilerin sonucu ortaya çıkan bir şey mi?
       Uzun zamandır insanların beden dilini taklit etmenin hoşlanmayı arttırdığından şüphelenilse de,bu etki Chartrand ve Bargh(1999)ın yaptığı birtakım deneylere kadar titiz bir çalışma yapılmamıştı.Onlar bu konuya ilişkin 3 soru sordular:
1.İnsanlar otomatikmen diğerlerini hatta yabancıları taklit ederler mi?
2.Mimik hoşlanmayı arttırır mı?
3.Daha geniş bir bakış açısına sahip olanlar daha fazla mı bukalemun etkisi gösterirler?
Insanlar Otomatikmen Digerlerini Hatta Yabancıları Taklit Ederler mi?
Yapı:Onların bukalemun etkisi olarak adlandırdıkları şeyi test etmek için ilk çalışmalarında 78 katılımcı işinin uzmanı bir kişiyle bir sohbete oturtuldular.Bu uzman kişilere sistematik bir şekilde tavırlarını değiştirmeleri söylendi.Bazıları daha güleryüzlü bazıları daha dokunaklı bazıları da foot wagglediler.???????
Sonuç:Evet katılımcılar doğal bir şekilde uzmanı taklit ettiler.(daha henüz yeni karşılaştıkları kişileri)Katılımcıların yüzleri gülen,dokunaklı yada foot waggling???? olarak ölçüldü.Dokunaklı yüz sadece %20ye çıkabildi ancak foot waggling ölçüsü etkileyici bir %50 oranına ulaştı katılımcılar farklı bir foot wagglerdan etkilendikleri zamanda.
Mimik Hoslanmayı Arttırır mı?
Chartrand ve Bargh ikinci deneyde ise bütün bu foot waggling ve dokunaklı yüz ifadelerinin gerçek bir kullanımı olup olmadığını yada sadece sosyal ilişkilerin bir sonucu mu olduğunu görmek istediler.
Yapı:78 katılımcı yine bir uzmanla bir fotoğraf hakkında sohbet etmek için oturtuldular.Uzman bazı katılımcıların vücut dilini taklit etti bir kısmını ise etmedi.Daha sonra katılımcılara uzmanla olan sohbetinin ilişkinin yumuşaklığını ve ne kadar hoşlandıklarını 1 den 9a kadar numaralarla ölçmeleri istendi.
Sonuç:Mimikler gerçekten hoşlanmayı arttırdı.Denekler vücut dilleri taklit edildiğinde ortala 6.62 hoşlanma puanına ulaştılar.(6.76 da yumuşaklık puanı)
Onlara mimik sergilenmediğinde katılımcılar uzmana 5.91 hoşlanma puanı verdiler uzmana.(6.02 yumuşaklık puanı)Çok büyük bir farkın olmadığını söyleyebilirsin ama hala çoğu insanın farkına bile varmadığı davranışlarda ölçülebilir bir fark var.
Daha genis bir bakıs açısına sahip olanlar daha fazla mı bukalemun etkisi gösterirler?
Bizler birbirimizden farklı olduğumuzdan beri bazı insanlar mimik hareketlerine, bunları algılamaya daha yatkınlar diğer bazı insanlara göre.Ancak ne tarz psikolojik özellikler bunu etkiler?
Yapı:55 öğrenci empati ölçümü ile bakış açısı anketi doldurdular.Sonra yine bir uzmanın karşısına oturtuldular yine aynı yüz ifadelerini ve foot waggleı kullanarak.
Sonuç:Geniş bakış açısına sahip katılımcılar %30 oranında yüzlerini ovalamayı (face rubbing?)ve foot waggling yaklaşık %50 oranında arttırdılar düşük perspektifli olanlara göre.İnsanlar arasındaki empatik endişe farkının her nasılsa mimik üzerinde etkisi yok.Bu durum bakış açısının öğrenmeye ilişkin içeriğinin mimik üzerinde duygusal durumdan çok daha etkili olduğunu ortaya çıkardı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder